Knicks ztratili svůj výběr v draftu 2025. Proč je liga potrestala?

23. 12. 2022, 13:00 » Novinky - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
New York ztratil svůj druhokolový výběr na draftu v roce 2025. Vedení NBA je takto potrestalo za porušení pravidel ohledně vyjednávání s volnými hráči. V případě Knicks se jednalo o Jalena Brunsona.

Liga prošetřovala jednání managementu Knicks a došla k závěru, že tým z Manhattanu zahájil námluvy s Brunsonem ještě dříve, než to bylo oficiálně povoleno. Ve svém prohlášení vedení NBA zároveň uvedlo, že vedení tohoto slavného celku plně spolupracuje s vyšetřovatelem. Knicks byli jedním ze dvou týmů, které byly letos vyšetřovány kvůli možnému porušení pravidel ohledně vyjednávání s volnými hráči.

Jalen Brunson podepsal letos v létě čtyřletou smlouvu na 104 mil. dolarů. Několik dní před zahájením trhu s volnými hráči se již ale proslýchalo, že podepíše smlouvu s Knicks minimálně za 100 mil. dolarů na čtyři roky. Dallas Mavericks navíc již předtím větřili, že se jejich klíčový rozehrávač po sezóně upíše právě v New Yorku. Není neobvyklé, že předpokládané destinace, kam se budou volní hráči stěhovat, proniknou na veřejnost ještě před oficiálním začátkem vyjednávacího období (které začíná 30. června).

The NBA stripped the New York Knicks of their 2025 second-round pick Wednesday as a result of its tampering investigation into the signing of point guard Jalen Brunson.

More details:https://t.co/xaRZV09ym8

— The Athletic (@TheAthletic) December 21, 2022

Co však vyvolává rozpaky a pochyby je, když už několik dní předem uniknou podrobnosti o nabídce jiného týmu a veřejně se píše, že se hráč k tomuto týmu připojí. Brunsonův případ navíc komplikovala skutečnost, že měl osobní vztahy s mnoha lidmi v organizaci Knicks. Prezident pro basketbalové operace Leon Rose jej dříve zastupoval a jeho syn Sam Rose je jedním z jeho současných agentů ze společnosti CAA (Creative Artists Agency). Rick Brunson, Jalenův otec, byl několik týdnů před začátkem otevření trhu s volnými hráči najat klubem jako asistent trenéra.

Knicks byli, kromě podpisu smlouvy s Jalenem Brunsonem, vyšetřování ještě ohledně příchodu Isaiaha Hartensteina - dalšího z hráčů, o něhož se stará agentura CAA (tady se porušení pravidel neprokázalo). Knicks vyměnili své vlastní volby ve druhém kole draftu v letech 2023 a 2024, takže výběr v roce 2025 byl jejich nejdříve dostupnou volbou ve druhém kole. Tým poté získal další druhokolové picky v letech 2024 a 2025, ale rozhodnutím NBA a v rámci zjednodušení situace byl Knicks odebrán jejich vlastní výběr.

Druhým týmem, který NBA vyšetřovala, byla Philadelphia, a to kvůli podpisu smlouvy s P.J. Tuckerem (který se také prozradil „příliš“ brzy) a Danuelem Housem. 76ers za porušení pravidel přišli o dva výběry v druhém kole draftu.

Před rokem byli za předčasné jednání s volnými hráči potrestány týmy Miami Heat a Chicago Bulls. Každý z týmů přišel o výběr ve druhém kole draftu, a to v souvislosti s Kylem Lowrym (Heat) a Lonzem Ballem (Bulls). NBA poté následně zavedla model penalizace, kdy za každé jedno provinění dotčený tým přijde o výběr ve druhém kole draftu.