Deset let ve službách Golden State. Opustí Draymond Green Warriors?

15. 01. 2023, 09:00 » Spekulace - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
Celou svou dosavadní kariéru v NBA strávil u jednoho týmu. Rozpočet Warriors ale není nafukovací, a tak si i Draymond Green uvědomuje, že jej možná po deseti letech čeká změna působiště. Nebo bude nakonec vše úplně jinak?

S Golden State Warriors získal nyní již 32letý veterán hned čtyři tituly a i přestože to nebylo vždy vidět v klasických statistikách, byl pro své spoluhráče na palubovce nepostradatelný a pokaždé splnil přesně to, co od něj kouč požadoval, Typově podobných hráčů v NBA příliš mnoho nenajdete, proto není těžké pochopit, proč se vedení klubu s Draymondem Greenem příliš nechce rozloučit.

Jenomže rozpočet týmu není nekonečný. Přestože je Joe Lacob stále ochoten platit daň z luxusu za překročení limitu rozpočtového stropu, i jeho ochota má své meze. V závislosti na několika dalších rozhodnutích - včetně toho, zda nabídnout Greenovi novou víceletou smlouvu - by totiž majitel klubu mohl platit až 400 mil. dolarů, což je částka o které loni v létě hovořil jako o nemožné.

A zdá se, že samotný Green se smiřuje s možností, že bude muset svůj milovaný tým po deseti letech opustit, což zmínil i v nedávném rozhovoru s Taylor Rooksovou. „Naprosto tomu rozumím, je to prostě byznys a je potřeba k tomu takto přistupovat jinak budete nevyhnutelně zklamaní. Samozřejmě bych zde rád hrál až do konce kariéry, ale rozumím principu daně z luxusu a chápu, že není lehké pokrýt všechny smlouvy. Jsou tu mladší kluci, kteří si zaslouží dostat šanci. Já jsem s tím smířený,” tvrdí sám hráč.

“Quite frankly, the writing’s on the wall."

Draymond Green on the possibility of not being a Warrior 👀

(via @TaylorRooks) pic.twitter.com/dzIOaq5e2I

— Bleacher Report (@BleacherReport) January 14, 2023

Rodák ze Saginaw v Michiganu má na příští sezónu možnost uplatnit hráčskou opci v hodnotě 27,6 mil. dolarů, což by mu zajistilo, že si kariéru v dresu Warriors o něco prodlouží. Ale je také možné, že se rozhodne opci nevyužít a bude věřit, že mu na trhu jiný tým nabídne poslední dlouhodobou smlouvu. V takové chvíli by vedení "Dubs" muselo zvážit, zda se pustí do boje s konkurenty o jeho služby či nikoliv.

Zajímavostí totiž je, že majitel Joe Lacob v nedávném rozhovoru ustoupil ze své dříve neochvějné pozice, že není ochoten platit oněch až 400 milionů. „Z obchodního hlediska to je absurdní částka a téměř jistě by znamenala nějakou ztrátu. Ale na druhou stranu chci také vyhrávat, získat další titul, takže uvidíme, kde se budeme nacházet na konci sezóny,” nechává Lecob otevřené dveře několika variantám.

Uvidíme tedy, jak se majitel klubu rozhodne. Přeci jen Greenovi je již 32 let a i když stále hraje velmi solidně, je otázkou, zda si zaslouží nějakou hodně vysokou smlouvu. Tým musí hledět také do budoucna a i přes nesporné zásluhy Greena na úspěších týmu, je otázkou jak dlouho dokáže se svým stylem hry vydržet. Poslední, co by Warriors potřebovali je předražený hráč s klesající výkonností.

Bude nicméně zajímavé sledovat směr, kterým se v létě v San Franciscu vydají. Je obtížné představit si nyní po 10 letech Greena v jiném dresu. Jeho mentalitu šampiona by ale jistě mohly využít i jiné celky, otázkou je, jaké by byly jeho finanční nároky. Přeci jen bude pravděpodobně chtít podepsat poslední velký kontrakt v kariéře. Do jakého klubu by podle vás pasoval?