Celtics mají na soupisce poslední volné místo. Koho na něj angažují?

25. 02. 2023, 08:00 » Spekulace - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
Uzávěrka přestupů je již za námi, ale to neznamená, že kluby již nemohou své soupisky posílit. Někteří hráči, kteří se ve svých týmech stali nepotřebnými, se rozhodli ukončit své kontrakty a zkusit získat novou šanci jakožto volní hráči. A jelikož Celtics mají na své soupisce ještě jedno volné místo, hledají, koho by na něj mohli angažovat.

Boston prokazuje, že i letos bude patřit k favoritům na zisk titulu a každý krok vedení je proto pečlivě zkoumán a očekáván. Navíc nikdy nevíte, co se v play off stane - kdo se zraní - také kvalitní náhradníci mohou hrát nakonec klíčovou roli. Proto Brad Stevens přivedl už v únoru do týmu veterána Mikea Muscalu, který se svou kvalitní trojkovou střelbou dokáže být velmi užitečný.

Podobný typ hráče budou Celtics hledat i pro finální místo na soupisce. Zkušeného veterána, který nebude dostávat příliš mnoho času na palubovce, ale když to bude potřeba, nastoupí a svým spoluhráčům pomůže. Jistotou je, že ono poslední místo na soupisce obsazeno bude. To ostatně potvrdil i majitel klubu Wyc Grousbeck. „Byl bych velmi překvapený, kdybychom šli do play off s prázdným místem na soupisce. Zatím je vše v jednání, ale hledáme na trhu vhodného hráče.”

Restart pro Johna Walla nebo útok na druhý titul pro Toscana-Andersona? Variant je několik

Pojďme se tedy podívat na čtyři hlavní kandidáty o kterých se v souvislosti se zatím vedoucím týmem ligy nejvíce spekuluje. Zatímco hráči jako Danny Green nebo Terrence Ross, o které by mohli mít Celtics také zájem, již podepsali jinde, tito čtyři své nové působiště stále hledají.

Will Barton byl nedávno propuštěn z Washingtonu, v týmu z hlavního města USA vypadl z rotace. Tento 32letý rozehrávač má ale stále co nabídnout, jeho úspěšnost střelby za tři body je okolo 38 % a zapisoval průměrně 7,7 bodu na zápas. Problémem pro Boston může být fakt, že rodák z Marylandu by stále chtěl získat výraznější roli v týmu než jakou nabízejí Celtics. Záleží jaké budou hráčovy priority. Pokud chce trávit více času na palubovce, bude se muset poohlédnout jinde. Pokud ale touží získat prsten pro šampiona NBA, je Boston tou možná nejlepší volbou.

Keep an eye on the Celtics with Will Barton https://t.co/RQx23J7H5h

— Boston Sports Gordo (@BOSSportsGordo) February 21, 2023

Osmičku draftu 2015 Stanleyho Johnsona před časem propustili ze San Antonia. Zatímco texaský celek se soustředí na přestavbu kádru, 26letý hráč by rád pomohl některému z favoritů na zisk titulu. A má stále co nabídnout, přes omezený čas, který u Spurs při zápasech dostával měl solidní průměry 5,8 bodu, 3,2 doskoku a 2,2 asistence. Navíc platí za dobrého obránce, což je vlastnost, kterou by v Bostonu mohli ocenit. Není totiž tajemstvím, že Celtics si na dobrou obrannou hru potrpí. Za mě možná největší favorit na zisk onoho volného místa.

Juan Toscano-Anderson by byl skvělou volbou. V jeho prospěch hovoří to, že ve svých 29letech již má zkušenost s tím, jaké to je získat titul, dočkal se jej loni v dresu Warriors v podobné roli jakou by nyní mohl dostat v Bostonu. V této sezóně v dresu Lakers sice nezářil - průměr 2,7 bodu na zápas - ale to vše by se mohlo změnit. Otázkou je, zda se na trh volných hráčů dostane, před uzávěrkou přestupů byl vyměněn do Utahu. Pokud ale na trhu přeci jen skončí, nouzi o zájemce pravděpodobně mít nebude.

John Wall sice měl u Clippers solidní osobní statistiky - 11,4 bodu, 5,2 asistencí a 2,7 doskoků na zápas - ale klub ze západu USA jej nakonec i přesto vyměnil a sáhnul po jiné variantě, která by více zapadala do jejich stylu hry. S Houstonem se následně zkušený rozehrávač domluvil na vykoupení ze smlouvy a bude si hledat nový domov. Byl by to velký podpis, který ale upřímně pro Celtics nedává příliš velký smysl, Pozici rozehrávače mají v Bostonu dobře zajištěnou.

Who signs John Wall? pic.twitter.com/cUxjaOkLGJ

— NBACentral (@TheNBACentral) February 20, 2023

Ačkoliv spousta fanoušků přeje 32letému rozehrávači úspěšný restart kariéry poté, co si prošel obdobím ve kterém dokonce uvažoval o sebevraždě, v zeleném dresu Celtics se tak nejspíše nestane. Na druhou stranu, kde jinde zažít takřka hollywoodský příběh než v USA?

Všichni z těchto hráčů mají své kvality a každý má čím přispět. Záleží, zda bude některý z nich ochoten přistoupit na menší herní vytížení výměnou za velkou šanci na zisk titulu. Zřejmě nejmenší pravděpodobnost má příchod Johna Walla a uvidíme, zda Toscano-Anderson bude nakonec propuštěn. Jako zřejmě nejzajímavější varianta působí Stanley Johnson jehož obranné schopnosti by se hodily. Kterého z výše uvedených hráčů byste chtěli v Bostonu vidět vy? Nebo máte úplně jiný tip?