Dlouhé prokletí prolomeno. Sacramento má jistotu play-off!

30. 03. 2023, 23:00 » Perličky - Autor: Tomáš Novotný


(zdroj: Nbasket.cz)
Nejdelší období půstu v historii sportu je u konce. Poprvé od roku 2006 zažijí fanoušci v hale Golden 1 Center atmosféru utkání v play off. Zápasy, na které si museli v Sacramentu počkat dlouhých sedmnáct let(!), se vrací na palubovku nejlépe technologicky vybavené arény v celé lize.

Středeční vítězství nad Portlandem se zapsalo do historie nejen NBA, ale i celého sportu. Po letech trápení, hledání vhodné sestavy a všemožných pokusech o přestavbu, si vedení konečně muselo symbolicky připít. Šestnáct sezón v řadě, kdy Kings čekali jen na výsledky draftové loterie. Poslední sezóna ve vyřazovací části proběhla v roce 2004/05, éra týmu, který byl postaven na Chrisu Webberovi a v období milénia zažíval skvělé časy.

Pak přišla série se San Antoniem a začalo období temna. To teď zrušil tým postavený na Sabonisovi a Foxovi. Oba zažívají životní sezónu a zaslouženě do play off patří. Pro Sacramento může být sezóna ještě veselejší. Poprvé od roku 2005 můžou pokořit hranici padesáti vyhraných duelů.

BREAKING: The Sacramento Kings are closing in on ending their 16-year streak of missing the playoffs.

PLAYOFF BOUND. pic.twitter.com/Xk9UcxTlfi

— Legion Hoops (@LegionHoops) March 30, 2023

Ani hráči jako Peja Stojakovic nebo Ron Artest nedokázali to, co syn Arvydase Sabonise a s každým rokem lepší rozehrávač s pětkou na zádech. Zde se nabízí pochválit bývalégo generálního manažera, Vladeho Divace. Totálně se distancoval od budování týmu s DeMarcusem Cousinsem a postupně začal stavět nový tým s velkým výhledem do budoucna, na který poté navázal Monte McNair. Draft Foxe a výměna za Sabonise se ukázaly jako skvělé tahy.

No a jistě se ptáte, kdo převezme žezlo půstu po Kings? V zámoří to budou hned dva týmy, konkrétně New York Jets z NFL a hokejové Buffalo. Když se zaměříme jen na NBA, tak to bude tým, jehož majitel nebyl v play off jen dvakrát za svojí kariéru a to ke konci kariéry v dresu Wizards. Ano řeč je o Michaelu Jordanovi a jeho Charlotte. Jak majitel, tak i tým na něco čeká. Hornets jsou sedmým rokem v řadě bez vyřazovací části, no a MJ zase čeká na to, kdo rozbije prasátko a koupí jeho organizaci, která v posledních letech nezažívá ideální časy.

Zpátky ale k Sacramentu. Zasloužená odměna pro celé město a celý klub jen čeká na to, až bude moct použít svůj slogan i v play off: „Light the beam!“