Dravé mládí. Kdo si odnese trofej Wilta Chamberlaina?

08. 04. 2023, 18:00 » Ocenění hráči - Autor: Tomáš Novotný


(zdroj: Nbasket.cz)
Většina fanoušků sleduje boj o nejužitečnějšího hráče. Zcela logicky. Ale trofej pro nováčka roku by neměla v součtu celé sezóny zaniknout. Právě první rok v lize mnohdy napoví, jak se může vyvíjet kariéra vítěze této ceny.

Lehký souhrn z posledních let. Minulá sezóna patřila Scottiemu Barnesovi, čtyřce draftu. Za sebou tehdy nechal Cadea Cunninghama a Evana Mobleyho. Před ním zvedal sošku nad hlavu jistý LaMelo Ball. A takovým postupným vyjmenováváním bychom se dostali až do padesátých let minulého století, kdy toto ocenění vzniklo.

Zajímavostí je, že, na rozdíl od MVP, tato cena moc Evropanům nechutná. Jen pětkrát v historii se stalo, že by „ROTY“ mělo vítěze pocházejícího z jiné země, než je USA. No a pouze dvakrát v tom byla zamotaná Evropa. Pouze Pau Gasol a Luka Dončič dosáhli na tuto „zakletou cenu.“ Abychom doplnili zbylé mimo americké trio, tak těmi dalšími vítězi se stali Andrew Wiggins z Kanady, Karl-Anthony Towns z Dominikánské republiky a dnes již australská legenda - Ben Simmons.

Tolik k minulosti, jdeme k současnosti. Nebudeme si nic nalhávat a nebudeme chodit okolo horké kaše. Letošním nováčkem roku se na 99% stane Paolo Banchero z Orlanda. Může to znít lehce kontroverzně, ale čísla z palubovek a také kurzy sázkových kanceláří jen dodávají větší jistotu, že se forvard s italskými kořeny stane dalším Nováčkem roku.

Jednička posledního draftu, která prošla rukama Mikea Krzyzewskiho. V letošní sezóně vlétl do ligy jako uragán a může být velkým příslibem Orlanda do budoucna. Letos sbírá 20 bodu na zápas, při úspěšnosti 42 procent. K tomu má ve statistikách necelých sedm doskoků na jedno utkání. Ze všech nováčků je také nejvytěžovanější, na palubovce stráví necelých 34 minut. Má na svém kontě i bodové maximum mezi nováčky v této sezóně. V listopadu se mu podařilo nasázet 33 bodů proti Sacramentu. Aby toho nebylo málo, tak se na třicetibodovou hranici dostal hned v šesti utkáních. Hráč s pětkou na zádech si ke svému bodovému maximu připsal i 16 doskoků.

Paolo Banchero among rookies this season:

— 1st in points per game
— 1st in 20-point games
— 1st in 30-point games
— 1st in 25/5/5 games
— 1st in 30/5/5 games

ROTY.

(via @statmuse) pic.twitter.com/7M3HfXFC2b

— Basket 🅿️oint (@PointTalks) April 6, 2023

Kdo by se mohl umístit za Bancherem? Tam už to tak jisté není. Některé sázkové kanceláře řadí na stříbrnou pozici Jalena Williamse, který nosí dres Oklahomy. Ten se zabydlel v mladém perspektivním týmu, kde sbíral slušných 30 minut na zápas. Za tu dobu si průměrně připisuje 14 bodů. I přesto se téměř dva metry vysoký shooting guard objevuje v predikcích na účast v nejlepší mladé pětce ligy.

Největším překvapením se letos stal Walker Kessler. Memphis na něj ukázal z pozice číslo 22, na draftu jej vytrejdovali do Minnesoty, která se ho ve výměně o Rudyho Goberta zbavila a poslala ho do Utahu. Moc se s ním nepočítalo, jenže po tradu Donovana Mitchella, který odšpuntoval lehkou přestavbu, se dostal prostor i pro Kesslera, aby zabojoval o pozici v týmu. Justin Zanik přivedl za Lauriho Markkanena, který letos prožívá životní sezónu a svojí euforií jako by strhával své spoluhráče. Walker Kessler je toho důkazem.

Kessler dostává prostor na 23 minut na zápas. Jeho průměry jsou na devíti bodech na zápas, osmi doskocích a neuvěřitelných 2,3 bloku na jedno utkání. Celkový počet zablokovaných střel je 173. V lize je čtvrtý nejlepší blokař a teprve třetím hráčem v tomto století, který se v nováčkovské sezóně dostal přes 150 bloků. Společnost mu dělají Pau Gasol a Brook Lopez. No a momentálně se nachází na 16. místě v historické tabulce nejlepších nováčků této statistiky.

V Utahu se velmi rychle zahojily rány po odchodu Goberta a Mitchella. Tým, kterému během období výměn nikdo nevěřil se stal celkem, který bojuje do posledních zápasů o play off.

I tato kategorie se dočká svého vítěze 8. června. Uvidí se, jestli se „jistota“ v podobě Paola Banchera potvrdí a nebo se basketbalový svět dočká menšího šoku v podobě jiného vítěze?