Theis se domluvil s Pacers na ukončení smlouvy, jde ke Clippers

16. 11. 2023, 09:00 » Přestupy - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Německý pivot Daniel Theis se dohodl se svým stávajícím klubem Indiana Pacers na vykoupení ze smlouvy. Jakmile projde tzv. "waiver listem", hodlá podepsat smlouvu s Clippers, píše Adrian Wojnarowski z ESPN.

Podle Shamse Charanii z The Athletic byl sice zájem Clippers o Theise zjevný, neměl však ještě informace zaručující, že by se pivot již s nimi dohodl na podpisu smlouvy.

Naznačuje však, že jedinými překážkami, které stojí v cestě přestupu tohoto urostlého veterána do Los Angeles, jsou dokončená výkupní smlouva s Indianou a zdravotní prohlídka u Clippers. Minimálně první podmínka je však již splněna.

Jednatřicetiletý forvard/centr se v minulé sezoně kvůli zranění kolena objevil v NBA jen sedmkrát, ale v létě se mu zadařilo na mistrovství světa, když pomohl německému národnímu týmu získat zlaté medaile. Za osm odehraných zápasů měl průměr 10,9 bodu, 5,4 doskoku a 1,9 asistence na zápas.

Theis doufal, že se mu tento úspěch podaří přenést i do nové sezóny NBA, ale Pacers mají přeplněnou soupisku. Pozici prvního centra okupuje Myles Turner a jako jeho náhrada častěji než on nastupovali Isaiah Jackson a Jalen Smith. V důsledku toho nastoupil pouze jednou a začátkem tohoto měsíce přiznal, že "není šťastný" kvůli svému malému vytížení.

ESPN Sources: Veteran center Daniel Theis has agreed on a contract buyout with the Indiana Pacers and now plans to sign with the Los Angeles Clippers assuming he clears waivers. Clippers recently lost backup C Mason Plumlee to a sprained MCL for several weeks. pic.twitter.com/m5y55TwQ9q

— Adrian Wojnarowski (@wojespn) November 15, 2023

Pacers sice zkoumali možnost, jak německého hráče vyměnit, ale jeho smlouva (nyní na 9,1 mil. dolarů, na sezónu 2024/25 má Theis opci na 9,5 mil. dolarů) nebyla příliš lukrativní pro vyjednávání s ostatními týmy. I vzhledem k tomu, že letos prakticky nic neodehrál, tak by za něj Indiana nedostala velkou protihodnotu. Větší smysl tak dávalo právě vykoupení ze smlouvy.

Na druhou stranu tým z Los Angeles zase potřebuje posilu pod koš, protože se očekává, že náhradní pivot Mason Plumlee vynechá značnou část sezony kvůli zranění. Od té doby Clippers hledají spolehlivého náhradníka na pozici centra zaIvicou Zubačem.

Clippers mají od výměny Jamese Hardena před dvěma týdny jen 13 hráčů se standardními smlouvami, takže i po změny smlouvy u náhradníka Joshuy Prima (z dvoucestné smlouvy na standardní soupisku) budou mít pro Theise volné místo. Poslední novinkou z jejich tábora je pak podpis obousměrného kontraktu s Xavierem Moonem.