Opustí jednička draftu NBA?

22. 09. 2024, 20:00 » Komentáře - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Před rokem to s Markellem Fultzem vypadalo velmi nadějně. Bývalá jednička draftu hrála v dresu Orlando Magic životní sezónu, nicméně loňský ročník se už opět nesl ve znamení zranění a poklesu formy.

26letý rozehrávač si v sezóně 2022/23 vytvořil kariérní maxima v několika kategoriích, včetně bodů (14,0), doskoků (3,9), asistencí (5,7) či získaných míčů (1,5). 26letý hráč naskočil do 60 zápasů v základní části a ve všech figuroval v základní sestavě. V jeho hře bylo sice několik nedostatků, jako například střelba z dálky, kdy proměnil jen 31,0% ze svých tříbodových pokusů.

Sezóna 2023/24 pro něho byla pro důležitá, protože se měl po ní stát volným hráčem. Ale místo toho, aby navázal na svá zlepšení, tak ho opět trápila zranění a nekonzistentní hra. V minulé sezóně nastoupil pouze do 43 zápasů a jeho průměry spadly na 7,8 bodu, 3,2 doskoku a 2,8 asistence. Za celou sezónu se pokusil pouze o 18 trojek (dal čtyři, tj. 22,2 %).

V příštích týdnech se otevřou tréninkové kempy a Fultz je považován za jednoho z nejlepších zbývajících volných hráčů. Mimochodem, když byl v červnu zveřejněn seznam padesáti top volných hráčů, figuroval na 43. místě. V současnosti je jediným hráčem z této padesátky, který si stále hledá nový tým.

Když je zdravý, je svému týmu prospěšný pro své atletické a obranné schopnosti. Umí také velmi dobře pracovat s míčem, tvořit hru a zakončovat. Během svých sedmi sezón v NBA si vydělal více než 87 milionů dolarů, ale v této fázi kariéry pravděpodobně dostane pouze nabídky na smlouvu s minimálním platem, podobné těm, které podepsali veteráni jako Landry Shamet, Marcus Morris, Lonnie Walker, Tristan Thompson a Talen Horton-Tucker. Fultzovi nepomáhá ani fakt, že za sedm sezón odehrál pouze 234 zápasů v základní části.

Magic se vzdali práv na Fultze jako volného hráče, když v létě využili prostor pod platovým stropem k podpisu smlouvy s Kentaviousem Caldwellem-Popem. Orlando by technicky vzato ještě mohlo Fultze znovu podepsat, ale s "KCP", Jalenem Suggsem, Colem Anthonym, Anthony Blackem, Garym Harrisem a Corym Josephem, kteří už jsou na soupisce, vypadá lavička týmu dost nabitá. A Magic už mají 15 hráčů se zaručenými standardními smlouvami, takže jeho další působení na Floridě není pravděpodobné.

Je tedy dost pravděpodobné, že si Fultz v sezoně 2024/25 v NBA vůbec nezahraje. V lize není mnoho volných míst na soupiskách a sezóna začíná už za měsíc.